A A A K K K
людям з порушенням зору
Гуманітарний відділ виконавчого комітету
Білицької селищної ради

Звіт закладів культури за 2022 рік

Дата: 16.01.2023 10:19
Кількість переглядів: 47

Звіт закладів культури за 2022 рік

         Мережа закладів культури  налічує 21 заклади культури, серед яких:

Білицький краєзнавчий музей, мистецька школа з філією, 10 бібліотек, 9 клубних закладів.

Протягом 2022 року всі заклади культури працювали згідно планів роботи. Робота закладів проходила у відео форматі та частково в режимі офлайн.

Кількість читачів в бібліотеках  громади понад 5000, крім видачі літератури для всіх категорій користувачів проводились масові заходи. Це традиційні бібліотечні бесіди, усні журнали, читацькі конференції, бібліографічні огляди, літературні і тематичні вечори, диспути, вікторини.

Загальна кількість учасників самодіяльності громади – 435 осіб (184-дітей, 251-дорослих).

         Здобувачів  початкової мистецької освіти (учнів) - 175 дітей.

 Протягом року на належному мистецькому рівні проведено ряд громадських заходів та взято участь в обласних, регіональних культурно-мистецьких заходах.

Протягом 12 місяців проведено такі заходи:

1. Січень.

Різдвяні привітання від працівників клубних закладів. «Марафон обрядових пісень 2022» в рамках « EURO FOLK» Україна «Таланти 21 століття» нагородило   хор «Чебреці» Білицького СБК дипломом за І місце.

У бібліотеках до різдвяних свят оформлено виставки.

Мистецька школа. Нагороджено дипломом ІІІ ступеня Пучку Поліну у всеукраїнському дитячо-юнацькому конкурсі образотворчого мистецтва «Козацькому роду нема переводу» м. Дніпро. Диплом переможця отримав Нікіта Іванченко-Гадючко  у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості під гаслом «Об’єднаємося ж, брати мої!» присвячений Шевченківським дням м. Полтава.

Краєзнавчий музей. З 1 до 31 січня експонувалась виставка УІНП «Українське військо 1917 – 11921». З 1 січня до 28 лютого експонувалась тимчасова експозиція «Майдан свободи», презентована до Дня Гідності і Свободи.

2. Лютий.

Бібліотеки. До Дня всіх закоханих у бібліотеках оформлені книжкові виставки і обговорення теми любові і інших почуттів, що супроводжують цей особливий стан душі.

До дня Єднання в сільських бібліотеках відбулись виставки і віртуальні виставки до Дня Героїв Небесної Сотні.

Провели заходи до Міжнародного дня рідної мови.

Клубні заклади. Відео-вітання з Днем Валентина від будинків культури. Відео-вітання  та заходи до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Мистецька школа. Обласний конкурс «Герої сьогодення – очима дітей» учнів художніх шкіл, художніх відділень мистецьких шкіл в м. Полтава. Нагороджено: Софія Іванченко (диплом III ст.), Євгенія Денисенко (диплом III ст.) у  молодшій віковій категорії; Вероніка Лянник (диплом III ст.)  у старшій віковій категорії. . II Всеураїнський двотуровий  вокальний конкурс «Світ дитинства» м. Миколаїв. Переможці: дует «Веселі нотки» в складі Софія Мухіна та Святослав Каляуха ( диплом I ст.), дует «Сузір’я» в складі Софії Пітери та Тетяни Пітери ( диплом II ст.), дует «Смайлики» в складі Софії Ємельянової та Анастасії Велієвої (диплом II ст.), Анастасія Двугрошева (диплом II ст.). Міжнародний двотуровий конкурс мистецтв «Любов без меж» в м. Дніпро. Переможець: Софія Мухіна ( диплом I ст.).

Краєзнавчий музей. У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, цінні музейні предмети евакуйовані, веранду та фасадні вікна забарикадовано мішками із піском, екскурсійну та експозиційну роботу в приміщенні музею призупинено.

3. Березень

Мистецька школа. XVIII  Регіональний конкурс образотворчого мистецтва «Барви рідної землі» в. м. Гадяч. Переможці: Владислав Хорошун ( диплом I ст.), Яна Рибалко (диплом II ст.), Софія Розсохіна (грамота за оригінальність ).

4. Квітень

Бібліотеки. Інформаційні виставки до Великодня. Книжкові виставки присвячені річниці Чорнобильській катастрофі.

5. Травень

Клубні заклади. Відео вітання з Днем матері і відео-концерти, мітинги до Дня пам’яті та примирення. Відео-вітання і участь у Всеукраїнському флешмобі до Всесвітнього дня Вишиванки.

Бібліотеки. Всесвітній День Вишиванки (книжкові виставки).

Мистецька школа. Обласний конкурс образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Світ навколо нас» творчості учнів мистецьких шкіл в м. Полтава. Переможці: Вероніка Лянник  та Юліана Войнова (2 місце) в II віковій категорії, Владислав Хорошун (2 місце), Юлія Пугач ( 3 місце) в III віковій категорії. Обласний конкурс виконавської майстерності учнів мистецьких шкіл «Музичний вернісаж-2022» м. Полтава. Переможець: Софія Мухіна (диплом II ст.) .

6. Червень.

До Дня Конституції України всіма закладами культури проведено заходи (книжкові виставки, години спілкування, відео вітання, інформаційні відео). До свята Івана Купала працівниками культури громади оформлено народознавчі виставки, відео вітання.

Проведено заходи до Дня Української Державності і до Дня Державного Прапора України. Відео-вітання працівників громади з Днем Незалежності України.

7. Липень.

В липні Україна відзначає День Української Державності. Старости сіл, працівники закладів освіти та культури, небайдужі мешканці громади вшанували пам’ять тих, хто в різні періоди історії України віддав своє життя за свободу рідної землі та її незалежність. Працівниками бібліотек та будинків культури в соціальних мережах висвітлені відео-привітання, книжкові та тематичні виставки, в закладах проведені літературні читання, вечори історії, тематичні бесіди.

Відбувся VІ Міжнародний фестиваль-конкурс народного хорового співу «Над Собом пісня дзвінко лине» імені Віталія Іжевського, який проходить щороку у місті Іллінці Вінницької області. Народний аматорський хоровий колектив "Чебреці" Білицького СБК взяв участь у конкурсі та отримав диплом за участь.

8. Серпень.

До Дня молоді в селі Бутенки організовано малюнок на асфальті «Хай буде мир на Україні» і зустріч з воїнами ЗСУ. В Бережнівці відбувся майстер-клас із приготування солодощів та смаколиків «Солодкі фантазії» для воїнів ЗСУ (обмін рецептами). У Біликах - в програмі святкування Міжнародного дня молоді в селищі Білики на території біля будинку культури відбулись квест-гра «Я рятувальник» (керівник Марина Гармаш), аквагрим і майстер-клас по виготовленню оберегів (викладач Наталія Рибалко). Загалом під час заходу вдалося зібрати 1050 гривень.

В парку відпочинку с. Бутенки відбувся благодійний ярмарок, в якому брали участь заклади культури.  Кошти від виторгу підуть на підтримку ЗСУ. Загальна сума виторгу - 31729 грн.

У селищі Білики провели ярмарок підтримки військовослужбовців Збройних сил України, під час якого спільними силами вдалося зібрати на допомогу українській армії 12 780 грн.

Благодійний концерт під назвою "Переможемо з піснею" з нагоди Дня Незалежності України, який  відбувся у Чорбівському сільському будинку культури,  під час якого збирали кошти на потреби Збройних Сил України. Впродовж концерту вдалося зібрати 5450 грн.

З нагоди 31-ї річниці Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора України в Білицькій територіальній громаді відбулися урочистості. Під звуки державного гімну України біля будівлі селищної ради відбулось урочисте підняття Державного Прапора України. До погруддя пам’ятника Тарасу Шевченку (смт. Білики), меморіального пам’ятника загиблим у зоні проведення антитерористичної операції, що знаходиться в Сквері Героїв села Бутенки учасники зібрання поклали живі квіти.

Краєзнавчий музей. Віртуальна виставка до Дня Незалежності України «Нам пора для України жить!» на блозі Білицький краєзнавчий музей.

9. Вересень.

Діти та викладачі Білицької мистецької школи, які організували благодійний концерт «Музика нас єднає» в приміщенні Білицького селищного будинку культури, упродовж концерту зібрали 3 тисячі 120 гривень. Після концерту усі присутні однією великою і дружньою родиною провели флешмоб з розгортання 50-метрового Державного Прапора України на селищному стадіоні. До цієї акції долучилися викладачі, учні, батьки, односельчани та переселенці, які проживають в нашій громаді.

У селі Степове (Чапаєве) Білицької територіальної громади відбувся благодійний концерт "З Україною в " та ярмарок за участю жителів села та колективу художньої самодіяльності сусіднього села Сухомаячківського СБК. Всього було зібрано 5 тисяч 700 грн, які були передані на потреби наших воїнів-земляків!

10. Жовтень.

У громаді відбулись благодійні ярмарки в с. Марківка і смт. Білики, в яких активну участь брали працівники і колективи закладів культури. З ярмарків виручили 102тис. грн., які пішли на придбання автомобіля для військовослужбовців.  

З нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників у приміщенні Білицького селищного будинку культури відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних сил України. Упродовж концерту вдалося зібрати 4.000 гривень. Колективи закладів культури брали участь у покладанні квітів до пам’ятних знаків.

Краєзнавчий музей. До Дня українського козацтва було відкрито спільну виставку з Краєзнавчим музеєм міста Горішні Плавні «…Советно, что муж с женою»: козацькі містечка Полтавського краю. Експозиція на площі Кр. М. міста Горішні Плавні (жовтень-грудень) і відео презентація екскурсії.

11. Листопад.

У Білицькій громаді відбулися урочистості з нагоди Дня прaцiвникa соцiaльної сфери, на яких вітали присутніх солісти і колективи громади.

Відбулися урочистості з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, в яких взяли участь представники закладів культури з усіх старостинських округів нашої громади.

У День пам’яті жертв голодоморів працівники культури долучилися до жалобного мітингу виконавчого комітету, структурних підрозділів, старостинських округів і поклали квіти і композиції з житніх та пшеничних колосків , хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих від голоду, запаливши свічки та лампадки.

У приміщенні Білицької селищної ради відбулися урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства, на якому аграріїв  вітали творчі колективи громади.

Клубні заклади. Рішенням журі обласного огляду-конкурсу „Обрядове намисто Полтавщини“ Дипломом ІІ ступеня нагороджено Народний аматорський пісенно-танцювальний колектив «Чебреці» Білицького селищного будинку культури.

Вокальний дует Чорбівського сільського будинку культури "Мальви" у складі Світлани Щербак та Юлії Шишацької отримали Диплом І ступеня у регіональному конкурсі дуетів, тріо, квартетів та вокальних ансамблів.

Бібліотеки. У річницю початку Євромайдану-21листопада відзначається День Гідності та Свободи. До цієї дати представлена книжкові виставки "Вільні творять майбутнє». Виставки до Всесвітнього дня домашніх тварин. Вшанували пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років Загальнонаціональною хвилиною мовчання, а також долучитися до традиційної акції «Запали свічку».

Мистецька школа. На відділі образотворчого мистецтва відбувся шкільний конкурс дитячих робіт під назвою ,,Видатний філософ Полтавщини''. Кращі роботи були відзначені грамотами та відправлені на обласну онлайн- виставку творчих робіт мистецьких закладів Полтавщини ,,Геній Полтавського краю''.

12. Грудень.

Благодійний ярмарок «Сила в єднанні» в підтримку Збройних Сил України. Спільними зусиллями було зібрано кошти в сумі 87.500 тис. грн..

Клубні заклади. Урочисті заходи до Міжнародного дня волонтера та Дня Збройних Сил України, під час яких було зібрано кошти на підтримку ЗСУ в сумі 7 тис. грн..

З нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні у Білицькій селищній раді відбувся урочистий захід, на якому виступили артисти колективів закладів культури.

Долучились до Всеукраїнського фотофлешмобу #Зробифотозхусткою2022

Диплом ІІ ступеня нагороджений вокальний дует «Мальви» у складі Юлії Шишацької та Світлани Щербак Чорбівського сільського будинку культури в обласному огляді-конкурсі народної творчості «Любов виникає з любові» на відзначення 300-річчя Григорія Сковороди.

Заходи до Новорічних свят (дитячі і для дорослих).

Бібліотеки. Виставки до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДу.

 

Інформація щодо участі закладів культури у благодійних концертах,

ярмарках та волонтерській роботі

 

        Після вторгнення російської федерації на територію України діяльність та робота закладів культури дещо змінилась. У звичайні трудові будні, репетиції, навчання та гурткову роботу війна внесла свої корективи. З перших днів працівники та учасники колективів взялися до волонтерської роботи на території громади. У перші дні війни разом з працівниками інших відділів та структурних підрозділів розпочали роботу над облаштуванням укриттів.

     З березня по квітень 2022 року працівники культури разом з небайдужими односельцями розпочали плести маскувальні сітки, якими забезпечували блок пости сформованої територіальної оборони.

     Збирали, укомплектовували, фасували продукти, речі, одяг для воїнів ЗСУ, територіальної оборони та внутрішньо-переміщених осіб.

     Протягом травня - серпня організовували дитячі заходи для дітей, зокрема і для дітей з числа внутрішньо-переміщених.

      Протягом року всі заклади культури брали участь у благодійних ярмарках, які проводилися у Білицькій територіальній громаді.

Були організовані благодійні концерти творчих колективів громади.

Пошиття українських прапорів, виготовлення окопних свічок, в’язання шкарпеток, створення оберегів, малюнків для відправлення з гуманітарною допомогою  для військовослужбовців.

З березня по травень 2022 року в приміщенні Білицької мистецької школи проживали переселенці.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора